Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (29/6/2020) - Θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης

2020-06-29

Παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας στο Δημοτικό Συμβούλιο

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα εξής θέματα:

«Η επικοινωνιακή καταιγίδα που έχει ξεσπάσει για το "Μεγάλο περίπατο", με το Δήμαρχο να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δεν μπορεί να κρύψει την δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν οι Αθηναίοι, για την οποία ο Δήμος έχει ευθύνη:

- Είναι στον αέρα το πρόγραμμα υλοποίησης της δίχρονης προσχολικής αγωγής, για τις ανάγκες του οποίου θα γίνουν διαγωνισμοί μίσθωσης αιθουσών και είναι αβέβαιο το αποτέλεσμά τους.

- Δεν υπάρχει σχέδιο για τη λειτουργία των σχολείων από τις 7 Σεπτέμβρη με όλους τους αναγκαίους όρους που πρέπει να τηρούνται λόγω της πανδημίας που συνεχίζεται.

- Οι παιδικοί σταθμοί του Δημοτικού Βρεφοκομείου θα ανοίξουν την επόμενη χρονιά με 230 λιγότερες θέσεις, κυρίως βρεφών.

- Από την τριετή Προγραμματική Σύμβαση (μεταξύ Δήμου Αθηναίων, Υπ. Πολιτισμού, Περιφέρειας Αττικής, ΟΠΑΝΔΑ, Τεχνόπολης & Ανάπλασης ΑΕ) ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, τα 10 εκατομμύρια πηγαίνουν στην Τεχνόπολη σηματοδοτώντας την επιχειρηματική λογική που έχει η δημοτική Αρχή για τον Πολιτισμό. Ενάμισι εκατομμύριο θα δοθεί στην Ανάπλαση ΑΕ και μόλις 3,5 εκατομμύρια θα φτάσουν στον ΟΠΑΝΔΑ, το βασικό φορέα πολιτιστικής πολιτικής του Δήμου Αθηναίων που συνεχώς υποβαθμίζεται και παραμένει υποστελεχωμένος, για την υλοποίηση τεχνικών έργων.

- Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τη λειτουργία των Παιδικών Κατασκηνώσεων του Δήμου Αθηναίων. Για πρώτη χρονιά μετά το 2004, είναι πιθανό να μη λειτουργήσουν φέτος οι παιδικές εξοχές.

- Αυτό το καλοκαίρι δε θα λειτουργήσουν τα Summer Camp του ΟΠΑΝΔΑ στα οποία πέρυσι συμμετείχαν 1500 παιδιά, που φέτος αναγκάζονται να μείνουν στο σπίτι τους.

- Το Summer Camp της Τεχνόπολης, η εναλλακτική που υπάρχει στις δομές του Δήμου, έχει χρέωση 125 ευρώ την εβδομάδα για το κάθε παιδί. Υιοθετείται μια ελιτιστική λογική που εξυπηρετεί μια χούφτα κατοίκων της Αθήνας που μπορούν να καλύψουν αυτά το ποσά.

- Το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε απόφαση τον Οκτώβριο να αναστείλει προσωρινά για έξι μήνες την αγορά δεκατριών υπό απαλλοτρίωση ακινήτων για κρίσιμους χώρους στο 3ο, το 4ο, το 5ο και το 7ο διαμέρισμα. Η δημοτική Αρχή είχε δεσμευτεί ότι τον Απρίλη θα έφερνε αναλυτική εισήγηση, όμως έχουν περάσει 3 μήνες από τότε και δεν έχει γίνει καμία ενέργεια.

- Την ώρα που ο Δήμος βάφει το οδόστρωμα στην Πανεπιστημίου και τη Βασ. Όλγας και ετοιμάζεται να βάψει και την οδό Αθηνάς, την ίδια ώρα είναι σε άθλια κατάσταση χιλιόμετρα οδοστρώματος της πόλης. Η Πατησίων είναι ο χειρότερος δρόμος της Αθήνας. Το ίδιο η Σόλωνος και η Βεΐκου. Εδώ και ένα χρόνο δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από τη δημοτική Αρχή γι' αυτά.

Εμείς προτείνουμε:

  • Να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η Προγραμματική Σύμβαση των 15 εκατομμυρίων. Καλούμε τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης, εκτός των νεοναζί, να συνυπογράψουν το αίτημα των σωματείων εργαζομένων του ΟΠΑΝΔΑ να μπει το θέμα στην Ημερήσια Διάταξη του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Να φέρει ο Δήμαρχος στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο αναλυτική ενημέρωση για το θέμα των απαλλοτριώσεων.
  • Με διαδικασίες fast track, αφού ο Δήμαρχος ισχυρίζεται ότι πάει ενάντια στη γραφειοκρατία, να λειτουργήσουν τα Summer Camp του ΟΠΑΝΔΑ και οι Παιδικές Κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων.
  • Πρέπει να υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αναστολή αυτής της μεγάλης ταλαιπωρίας που φέρνει ο Μεγάλος Περίπατος. Έχουν ευθύνη και οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ & του ΚΙΝΑΛ να στηρίξουν την αναστολή του. Ας μην ξεχνάμε ότι το Συμβούλιο της πρώτης δημοτικής Κοινότητας δεν πήρε απόφαση υπέρ του "Μεγάλου Περιπάτου", ενώ στην Οικονομική Επιτροπή ψηφίστηκε μόνο από την παράταξη του Δημάρχου.
  • Να δοθεί η δυνατότητα να ακούσουμε τη φωνή των εμπόρων, των επαγγελματιών και των εργαζομένων, που έχουν καταθέσει 130 υπογραφές διεκδικώντας την αναστολή της εφαρμογής του βεβιασμένου σχεδίου του "Μεγάλου Περιπάτου". Να δοθεί ο λόγος στον πρόεδρο του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών & Εμπόρων Δήμου Αθήνας».