Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (31/10/2019)

2019-10-31

Τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 31ης Οκτώβρη 2019

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 31ης Οκτώβρη 2019 ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης τα εξής ζητήματα:

«Συμπληρώνονται δυο μήνες από τότε που ζητήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να έρθει από τη διοίκηση του Δήμου αναλυτική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της Αθήνας και τις ενέργειες που σκοπεύει να κάνει. Όχι μόνο λόγω των προβλημάτων από το σεισμό του Ιουλίου, αλλά και λόγω της προβληματικής υποδομής που υπάρχει σε πάρα πολλά σχολεία. Ακόμα περιμένουμε.

Έτσι, είναι απαραίτητο να χάνουμε χρόνο σε κάθε συνεδρίαση μιλώντας για κάθε μια σχολική μονάδα ξεχωριστά, συνοδεύοντας τα προβλήματα με τα αιτήματα των συλλόγων γονέων και να ζητάμε από το δήμο συγκεκριμένο πλάνο εργασιών. Η κατάσταση είναι άθλια σε αρκετά σχολικά συγκροτήματα και σε άλλα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους.

Να σας μεταφέρω μόνο μια εικόνα από το 4ο Διαμέρισμα:

• Στο 66ο Γυμνάσιο ο καυστήρας είναι εκτός λειτουργίας.

• Στο 67ο Λύκειο η αίθουσα εκδηλώσεων είναι καμένη!

• Στο 3ο ΕΠΑΛ η αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων ακόμα να φτιαχτεί από το σεισμό.

• Στο 162ο Δημοτικό, που μας απασχόλησε στην προηγούμενη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου με την πλημμύρα και τις αυτοσχέδιες γέφυρες που κάνουν οι μαθητές για να μπουν στις τάξεις, η κατάσταση παραμένει, παρά την όποια παρέμβαση του τότε Αντιδημάρχου που παραμένει υπεύθυνος.

• Στο 56ο Δημοτικό Σχολείο υπάρχει πρόβλημα στεγανότητας της ταράτσας. Από τις πρώτες βροχές άρχισαν να τρέχουν νερά.

• Στο 6ο ειδικό Δημοτικό Σχολείο στο παλιό Βουστάσιο (στην Κολοκυνθού) που με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ μετατράπηκε σε ειδικό Δημοτικό Σχολείο, από 23 μαθητές που είχε όταν ξεκίνησε να λειτουργεί, σήμερα έχει 54 και δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως πρέπει.

Σήμερα μπαίνει επιτακτικά να υπάρξει άμεσος σχεδιασμός ώστε σε κάθε δημοτική Κοινότητα ο Δήμος της Αθήνας να εξασφαλίσει υποδομή για ένα τουλάχιστον ειδικό Δημοτικό Σχολείο. Γιατί αυτές είναι οι ανάγκες και χρειάζεται άμεση κινητοποίηση από το Δήμο. Εμείς επιμένουμε ότι η Διεύθυνση Σχολικών Κτιρίων πρέπει να επανασυσταθεί για να αποκτήσει μια αμεσότητα στην παρέμβασή της και όχι μέσα από τη συγχωνευμένη Διεύθυνση Κτιριακών Υποδομών του Δήμου. Γιατί γι' αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να δείξουμε ευαισθησία όταν έρχονται ένα-ένα με δεκάδες υπογραφές γονέων.

Περισσότερα από το 50% των κτιριακών υποδομών της Αθήνας είναι κτισμένα στη δεκαετία του '60. Είναι κρίσιμη η κατάσταση και ο Δήμος θα πρέπει να επιταχύνει μια σειρά από ενέργειες και λειτουργίες. Πρέπει να παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο αναλυτική εικόνα από πλευράς υποδομών και τι ενέργειες θα κάνει ο Δήμος, τι έργα έχει δρομολογήσει, ποιες εργασίες σκοπεύει να εντάξει σε εργολαβίες και πως σκοπεύει να αξιοποιήσει όποιες δυνατότητες ακόμα υπάρχουν από το πρόγραμμα "Φιλόδημος".

Επίσης, η κατάσταση με τις αθλητικές υποδομές του ΟΠΑΝΔΑ και τις παιδικές χαρές δεν μπορεί να περιμένει, όσο κι αν χρησιμοποιείτε το επιχείρημα ότι έχετε αναλάβει μόλις δυο μήνες.

• Η παιδική χαρά στον Προμπονά είναι πέντε μήνες κλειστή. Τρεις μήνες με την προηγούμενη θητεία και δυο μήνες με τη δική σας. Πόσο ακόμα θα μένει κλειστή, σε ένα χώρο πρασίνου που διάφοροι κύκλοι ορέγονται να βάλουν χέρι.

• Η κατάσταση στην παιδική χαρά και το ανοιχτό αθλητικό κέντρο της οδού Σίνα, σύμφωνα με αίτημα που υπογράφουν γονείς από το 14ο Δημοτικό Σχολείο, είναι επίσης προβληματική.

• Στα Κουντουριώτικα, στο χώρο που η προηγούμενη διοίκηση είχε διαμορφώσει για skateboard, είναι εμφανής η εγκατάλειψη.

Τέλος, ο Δήμαρχος έχει δεσμευτεί να μπει θέμα στο δημοτικό συμβούλιο το πως θα αντιμετωπιστούν οι μεταβαλλόμενες πιάτσες γιατί η οδός Αντωνιάδου μπορεί να καθάρισε, όμως η κατάσταση ανάμεσα σε Βερανζέρου και Σατωβριάνδου είναι άκρως προβληματική».