Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (31/10/2022) - Ν. Σοφιανός: "Πρόκληση η μείωση 8 λεπτών ενώ διατηρείται ένας από τους υψηλότερους συντελεστές φορολόγησης"

2022-10-31

Ο Δήμος Αθήνας προκαλεί με μείωση 8 λεπτών του ευρώ, διατηρώντας έναν από τους υψηλότερους συντελεστές φορολόγησης, τόνισε ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

"1. Η διοίκηση Μπακογιάννη όχι μόνο συνεχίζει την φορομπηχτική της πολιτική αλλά προκαλεί τους δημότες με το λεηλατημένο εισόδημα, διατηρώντας τους υψηλότερους συντελεστές φορολόγησης στα δημοτικά τέλη: 1,47€ οικιακός και 5,23€ επαγγελματικός συντελεστής.

Ταυτόχρονα μειώνει τον συντελεστή στις μεγάλες επιχειρήσεις σε 5,87€ πληρώνοντας σχεδόν τα ίδια δημοτικά τέλη οι μικροεπαγγελματίες με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τις τράπεζες.

- Την ώρα που θα εισπράξει δεκάδες εκατομμύρια από χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, αφήνει ανείσπρακτο το τέλος που οφείλουν να αποδίδουν στο Δήμο οι ξενοδόχοι (τέλος παρεπιδημούντων).

- Την ώρα που τα ενοίκια έγιναν απλησίαστα σε όλη την Αθήνα, αφήνει χιλιάδες διαμερίσματα του AirBnB να πληρώνουν τέλη κατοικίας και όχι επαγγελματικής στέγης ως οφείλουν.

- Εμπαίζει τις λαϊκές οικογένειες με μείωση 0,08 € ανά τετραγωνικό, χωρίς να εξαιρεί τους βοηθητικούς χώρους σε διαμερίσματα και καταστήματα.

- Δε μειώνει το συντελεστή φόρου ηλεκτροδότησης, ένα επιπλέον χαράτσι για την κατοικία και τη μικρή επαγγελματική στέγη ,ενώ χαρίζει χιλιάδες ευρώ στις μεγάλες επιχειρήσεις, αφού δεν αυξάνει τους συντελεστές φόρου, ενώ έχει τη δυνατότητα από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο να το πράξει.

Για άλλη μια φορά η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψηφίζει τα ληστρικά τέλη της διοίκησης Μπακογιάννη, όταν τα κύματα ακρίβειας στην ενέργεια, στα τρόφιμα, στα καύσιμα έχουν τσακίσει το λαϊκό εισόδημα. Καταψηφίζει την πολιτική του Δήμου που ταυτίζεται με την κυβερνητική πολιτική, με την πολιτική που διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει τους Δήμους -και το Δήμο της Αθήνας- σε φοροληστρικούς μηχανισμούς μέσω φόρων, τελών, ανταποδοτικών υπηρεσιών, παραβόλων και κλήσεων.

2. Για άλλη μια χρονιά η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει μεγάλες μειώσεις στα δημοτικά τέλη για κατοικίες και επαγγελματίες με ταυτόχρονη αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις και στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές. Ο Δήμος της Αθήνας έχει δυνατότητες να δώσει ουσιαστική ανάσα στο λαϊκό εισόδημα μειώνοντας τη δημοτική φορολογία και καταργώντας την ανταποδοτικότητα σε μια σειρά υπηρεσιών που προσφέρει έναντι χρημάτων στους δημότες του.

Ακολουθεί μία ταξική αντιλαϊκή πολιτική για τους πολλούς και μία πολιτική που χαρίζει στους λίγους. Χαρακτηριστικά εισέπραξε μόλις 700.000€ το 2021 από τους ξενοδόχους αντί εκατομμυρίων με βάση τις διανυκτερεύσεις στα εκατοντάδες ξενοδοχεία της Αθήνας. Εισέπραξε από λίγα έως καθόλου από τις 350 μεταφορικές εταιρείες στον Ελαιώνα. Οι εκατοντάδες επιχειρηματίες στην ιδιωτική Υγεία έδωσαν ελάχιστα παρά την τεράστια κερδοφορία τους αυτά τα χρόνια της πανδημίας.

Προτείνουμε ο Δήμος της Αθήνας να διαμορφώσει τους ίδιους συντελεστές και απαλλαγές που έχει εφαρμόσει ο Δήμος Πάτρας. Αυτά που προτείνουμε σαν αντιπολίτευση τα υλοποιούμε στον Δήμο που ο λαός του εμπιστεύτηκε τη διοίκηση στους κομμουνιστές και τον Δήμαρχό τους. Συγκεκριμένα:

- Οικιακός συντελεστής: 1,08€ από 1,55€

- 12 κατηγορίες δημοτών με πλήρη ή κατά 50% απαλλαγή (άποροι, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, αναπηρία άνω 67%, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια άνεργοι πάνω από ένα έτος, δικαιούχοι ΚΕΑ, σε αυτές τις κατηγορίες κυμαινόμενη απαλλαγή από 50% έως 100%)

- Επαγγελματικός συντελεστής: 3,06€ από 5,30€ - 5,50€

- Επιχειρήσεις μεγάλης κερδοφορίας: 8,00€ από 6,18€

- Βοηθητικοί χώροι κατοικιών: 0,90€ από 1,55€

- Δημοτικά τέλη με επαγγελματικό συντελεστή σε όλα τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Διασταύρωση διανυκτερεύσεων με την καταβολή του τέλους 0,5% επί του τζίρου στο Δήμο από όλα τα ξενοδοχεία.

Η φορομπηχτική πολιτική του Δήμου προστίθεται στην πολιτική της ακρίβειας, της ενεργειακής φτώχειας, των μισθών ανέχειας, των νοικοκυριών της ανεργίας που καταδικάζονται να ζουν με επιδόματα. Η καταδίκη αυτής της πολιτικής απαιτεί να ανέβουν οι διεκδικήσεις, οι αγώνες με σταθμό την απεργία στις 9 Νοέμβρη και κλιμάκωση παντού".

Να αξιοποιηθούν τα οικόπεδα που έχουν αποζημιωθεί πριν χρόνια

Ο Νίκος Σοφιανός έθιξε άλλα δυο θέματα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας.

Ζήτησε να αξιοποιηθούν τα οικόπεδα που έχουν αποζημιωθεί πριν 4,5 χρόνια και δεν αξιοποιούνται και έκανε αναφορά στο 5ο διαμέρισμα και στο οικόπεδο που πρέπει να αξιοποιηθεί και να γίνει ένα τεράστιο πάρκο στην περιοχή. Τόνισε ότι είναι εγκληματική η αδιαφορία της διοίκησης του Δήμου που αντί να αξιοποιήσει τα οικόπεδα έδωσε 5 εκατ. ευρώ για να «παίξει» στην Πανεπιστημίου.

Το 2ο θέμα που έθιξε σχετίζεται με το σκάνδαλο του διαγωνισμού για την κάλυψη θέση στο Δήμο από τον αντιπρόεδρο της ΟΝΝΕΔ. Ζήτησε να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα καθώς υπάρχει καταγγελία υποψήφιας ότι απορρίφθηκε ενώ πληρούσε τα προσόντα σε αντίθεση με τον υποψήφιο που πήρε τη θέση.

Ο Νίκος Σοφιανός αναφέρθηκε και σε δεύτερη περίπτωση και σημείωσε ότι η διοίκηση «χρησιμοποιεί το δήμο σαν μαγαζί για προσλήψεις ημετέρων».