Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (4/10/2022) - Παρεμβάσεις της Λ.Σ. Αθήνας για τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς

2022-10-19

Στοχευμένες παρεμβάσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Σχολεία και οι Παιδικοί Σταθμοί της Αθήνας έγιναν από τους Δημοτικούς Συμβούλους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Χάρη Βουρδουμπά και Βούλα Παναγή, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη.

Σε οικονομική εξόντωση οδηγεί τους Συλλόγους Γονέων η διοίκηση του Δήμου

Στην τοποθέτησή του ο Χάρης Βουρδουμπάς, για τους Συλλόγους Γονέων, επισήμανε τα εξής:

«Πριν από περίπου 20 μέρες εστάλη e-mail από το τμήμα αδειοδοτήσεων της Δ/νσης Παιδείας προς τους Διευθυντές των σχολείων για να φτάσει στους Συλλόγους Γονέων. Το κείμενο που έχει στείλει η διοίκηση του Δήμου πρέπει να έχει γραφτεί από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με σχολεία και Συλλόγους Γονέων, γιατί έχει μέσα ασυναρτησίες και εκφράζει παντελή άγνοια.

Ουσιαστικά συνδέει τις διαδικασίες των εκλογών των Συλλόγων, των εκλογοαπολογιστικών διαδικασιών τους, αλλά και των παραχωρήσεων χώρων για δραστηριότητες στους Συλλόγους Γονέων με την αλλαγή του Καταστατικού τους και την υποχρεωτική έκδοση ΑΦΜ.

Για να αλλάξει Καταστατικό ένας Σύλλογος κοστίζει 600 ευρώ. Το να επιβάλει ο Δήμος κάτι τέτοιο σημαίνει οικονομική εξόντωση. Τί θα κάνει η διοίκηση του Δήμου, θα καλύψει αυτά τα λεφτά ή θα συνεχίσει να εκβιάζει λέγοντας πως δεν θα τους αναγνωρίσει;

Μάλιστα υπάρχουν υπάλληλοι του Δήμου, ίσως από υπερβάλλοντα ζήλο, που πιέζουν Προέδρους Συλλόγων Γονέων και τους ζητούν να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι μέσα σε 3-4 μήνες θα αλλάξουν το Καταστατικό τους για να πάρουν άδεια παραχώρησης κάποιου χώρου. Ζητούν ΑΦΜ από τους Συλλόγους Γονέων, ενώ οι Σύλλογοι Γονέων είναι νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα τα οποία στηρίζονται στην εθελοντική προσφορά των γονιών σε βάρος του ελεύθερου χρόνου τους.

Δεν έχουν οικονομικές συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες, δεν χρηματοδοτούνται ούτε από τον Δήμο, ούτε από πουθενά αλλού και η διοίκηση του Δήμου τους αντιμετωπίζει σαν επιχειρήσεις.

Τελικά γιατί δυσκολεύουν τόσο τη λειτουργία των Συλλόγων Γονέων; Μήπως επειδή δεν σας είναι αρεστές οι διεκδικήσεις πολλών από αυτούς για την τραγική κατάσταση που υπάρχει σε σχολικές υποδομές και στον εξοπλισμό πάρα πολλών σχολείων με ευθύνη του Δήμου; Μήπως για να εφαρμόσουν την νομοθεσία που υπάρχει ήδη τα τελευταία χρόνια και θέλει να πετάξει έξω από τα σχολεία τους Συλλόγους Γονέων για να μπορούν ελεύθερα να χρησιμοποιηθούν οι χώροι τους από κάθε λογής ιδιώτες;

Διεκδικούμε παιδικούς σταθμούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες

Στην τοποθέτησή της, η Βούλα Παναγή για τους δημοτικούς σταθμούς, ανέφερε:

«Βάλαμε και στην προηγούμενη συνεδρίαση και θα συνεχίσουμε να βάζουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Υπάρχουν αρκετά ζητήματα, αλλά δεν λύνονται όλα τα προβλήματα με «συνεννόηση μεταξύ παιδαγωγών και γονιών» σε κάθε σταθμό, όπως ήταν η απάντηση που λάβαμε την προηγούμενη φορά.

  • Αναδεικνύουμε το ζήτημα του ύπνου των βρεφών στους παιδικούς σταθμούς της Αθήνας. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιους για να πάρουμε και συγκεκριμένη απάντηση, γιατί το πρόβλημα παραμένει παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλει το προσωπικό των σταθμών: Στην Βίνκελμαν (2η ΔΚ), στο σταθμό δεν υπάρχει χώρος ύπνου για τα μεγάλα βρέφη. Θα διαμορφωνόταν κι εκεί κάποιος χώρος όπως και σε άλλους σταθμούς, έχει μπει στον προγραμματισμό, όμως δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Πότε ακριβώς θα γίνει; Γιατί δεν έγιναν το καλοκαίρι που υπήρχε δυνατότητα γιατί ήταν κλειστοί οι σταθμοί; Στην οδό Σπύρου Πάτση (3η ΔΚ), συμβαίνει το ίδιο. Το ίδιο και στο σταθμό στην Πυθέου στο Νέο Κόσμο (2η ΔΚ). Στην οδό Παλαμηδίου (4η ΔΚ), τα παιδιά κοιμούνται πάνω στα τραπεζάκια.
  • Υπάρχουν σταθμοί στους οποίους τα παιδιά δεν μπορούν να προαυλίζονται, όπως ο παιδικός σταθμός στην Αθηνοδώρου (στην 3η ΔΚ) που λειτουργεί ακόμα στον 4ο όροφο.
  • Θα πρέπει να παρέχονται δωρεάν από το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών (ΔΒΑ) τα αναλώσιμα που σήμερα ζητούνται από τους γονείς να προσκομίζονται για την λειτουργία των σταθμών, όπως πάνες, κρέμες κλπ για να μπορούν να εξυπηρετούνται τα παιδάκια (ειδικά τα βρέφη) σε υγειονομικά ζητήματα, όπως γίνεται και σε άλλους Δήμους, ειδικά στην παρούσα φάση με την ακρίβεια και την σημαντική συρρίκνωση του εισοδήματος των οικογενειών.

Εννοείται ότι για όλα αυτά τα προβλήματα δεν θεωρούμε υπαίτιους τους εργαζόμενους του ΔΒΑ, όπως σκόπιμα διαδίδει η διοίκηση του Βρεφοκομείου. Αντίθετα, θεωρούμε πως οι τεράστιες προσπάθειες που γίνονται από όλο το προσωπικό (παιδαγωγικό, διοικητικό και λοιπό βοηθητικό προσωπικό) απαλύνουν προβλήματα και σε πολλές περιπτώσεις λύνουν και κάποια ζητήματα.

Την κύρια ευθύνη για την σημερινή κατάσταση των παιδικών σταθμών φέρει η κυβέρνηση και η δημοτική Αρχή.

Θα συνεχίσουμε την παρέμβασή μας και στις επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με επιπλέον θέματα που αφορούν τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς της Αθήνας.