Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

2019-03-24

Συνέντευξη του Νίκου Σοφιανού στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ»

& το δημοσιογράφο Λ. Σταυρόπουλο

Επειδή πολύς λόγος γίνεται από κυβερνητικής πλευράς περί προοδευτικών πόλων και μετώπων ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά, θα ήθελα την θέση σας;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκυβέρνησε με την ακροδεξιά του Καμμένου, που βουλευτές του φωτογραφίζονταν με τον Κασιδιάρη και ενώ η διάρκεια της δίκης της ναζιστικής ΧΑ -και με δική του ευθύνη- έκλεισε τα 4 χρόνια, θυμήθηκε την ακροδεξιά και τα αντινεοφιλελεύθερα μέτωπα. Προσπαθεί να ξεπλύνει τους δεκάδες μνημονιακούς νόμους που έχουν τη δική του υπογραφή, καθώς και το σύνολο των μέτρων που πάρθηκαν από το 2011 και διατηρεί σε ισχύ η κυβέρνησή του, με καλέσματα που υπηρετούν τις εκλογικές ανάγκες του. Η αντεργατική και αντιλαϊκή του πολιτική, μαζί με τον ρόλο πρωταγωνιστή στην υλοποίηση των σχεδίων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, δεν μπορεί να κρυφτεί από αυτά τα καλέσματα περί προοδευτικών πόλων, που πρέπει να μείνουν χωρίς αποδέκτες από τους εργαζόμενους και τη νεολαία».

Οι διαχωριστικές γραμμές που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόοδος - συντήρηση, Αριστερά - Δεξιά. Εσείς πού τοποθετείστε;

«Είναι προσπάθεια να στηθούν πλαστές διαχωριστικές γραμμές, στα πλαίσια του δίπολου ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, για να αντιμετωπιστεί η ταύτισή τους στις στρατηγικές επιλογές που περιλαμβάνουν και τα μνημόνια που μαζί ψήφισαν και υλοποίησαν. Ειδικά στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια και στη Ν/Α Μεσόγειο, ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει "τη μπουκιά απ' το στόμα" της ΝΔ. Απέναντι στο μεγάλο ΝΑΙ που λένε και οι δύο στα μνημόνια και την καπιταλιστική οικονομία, στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, σε δήμους που μετατρέπονται σε φορομπηχτικές επιχειρήσεις, κρατάμε το μεγάλο ΟΧΙ για το ΚΚΕ».

Πως κρίνετε την κινητικότητα πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ με τις συγκλίσεις με παράγοντες της σοσιαλδημοκρατίας και τις «γέφυρες» με τους εκσυγχρονιστές;

«Όλο αυτό το πάρε - δώσε που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και το υπόλοιπο αστικό πολιτικό σύστημα δημιουργεί σε πολύ κόσμο μια αίσθηση συναλλαγής ανάμεσα σε ένα πολιτικό προσωπικό που πέρα από τον προσωπικό τυχοδιωκτισμό του, συγκλίνει στο μονόδρομο που θέλει να κρατάει τη χώρα εντός των τειχών της οικονομίας του κεφαλαίου, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενος από τον οπορτουνιστικό χώρο, έχει αποκτήσει τεχνογνωσία στην κωλοτούμπα και τη συναλλαγή, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ».

Μήπως τελικά όλα αυτά διευκολύνουν το ΚΚΕ;

«Μας διευκολύνει η στάση αρχών που κράτησε το Κόμμα μας απέναντι στο ρεύμα αυταπάτης και ενσωμάτωσης, που διαμορφώθηκε με το ΣΥΡΙΖΑ και τον ανέδειξε στην κυβέρνηση για να συνεχίσει τη βρώμικη δουλειά από κει που την άφησαν οι προηγούμενοι. Μας διευκολύνει το ότι δεν δώσαμε καμία στήριξη ή ανοχή σε αυτό που εμφανιζόταν σαν κυβέρνηση της "πρώτης φοράς Αριστερά", παρά το προσωρινό εκλογικό κόστος που είχαμε. Σήμερα η πείρα που έχει αποκτηθεί από ένα κόσμο που τους πίστεψε, τους ψήφισε και νοιώθει απογοήτευση ή παραίτηση, πρέπει να χρησιμοποιηθεί για μια αγωνιστική συνάντηση με το ΚΚΕ».

Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τις υποψηφιότητες στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ του Δ. Πλουμπίδη και της Μυρσίνης Λοΐζου, λόγω του «φορτίου» του ονόματος που φέρουν και του συμβολισμού που φιλοδοξείται να εκπέμψει...

«Και οι δύο υποψηφιότητες που αναφέρετε, καθώς και οι υπόλοιποι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να απολογηθούν για "τα έργα και τις μέρες" μιας τετραετίας λεηλατημένου λαϊκού εισοδήματος, γενίκευσης της μερικής απασχόλησης, εκατομμυρίων ληξιπρόθεσμων οφειλετών και σπιτιών στα χέρια των τραπεζιτών. Αν προσθέσετε σε αυτά τη ΝΑΤΟϊκή συμφωνία των Πρεσπών, μαζί με νέες εκχωρήσεις βάσεων και διευκολύνσεων στον... διαβολικά καλό Τραμπ, βγαίνει ένα φορτίο αρκετά βαρύ για τις πλάτες τους».

Παρατηρείται ένα κύμα συστρατεύσεων με το ΚΚΕ από πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και υποψηφίους του. Σηματοδοτεί κάτι ευρύτερο αυτό;

«Σηματοδοτεί τις δυνατότητες να συναντηθούν με το ΚΚΕ ευρύτερες δυνάμεις που είχαν εγκλωβιστεί στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο. Σηματοδοτεί τη θέλησή μας, παρά τις επί μέρους διαφορετικές απόψεις που μπορεί να υπάρχουν, να δυναμώσει ένα ρεύμα πάλης μαζί με τους κομμουνιστές στο εργατικό κίνημα, στις συσπειρώσεις, στους μαζικούς φορείς, στις διεκδικήσεις της νεολαίας. Συναντιόμαστε στο δυνάμωμα του αντίπαλου δέους απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα που εναλλάσσεται στην κυβέρνηση ακολουθώντας την ίδια εχθρική, ταξική πολιτική σε βάρος των συμφερόντων της λαϊκής πλειοψηφίας. Είναι η κοινωνική συμμαχία που δίνοντας μάχες καθημερινά, κερδίζοντας "ανάσες", παλεύει ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, στοχεύοντας στην ανατροπή τους».

Οι οργανωμένες αντιδράσεις του ΠΑΜΕ οδήγησαν στην αναβολή του συνεδρίου της ΓΣΕΕ, η διοίκηση της οποίας σας κατηγορεί για βίαιη παρεμπόδισή του.

«Το συνέδριο της ΓΣΕΕ δεν πραγματοποιήθηκε με αποκλειστική ευθύνη της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι τούς γύρισαν την πλάτη, το ομολογούν και οι ίδιοι. Δεν απευθύνθηκαν στις ομοσπονδίες, στα Εργατικά Κέντρα, στους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά στον ...Τσίπρα και τον Λεβέντη. Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι και εργαζόμενοι της περιοχής ζητούσαν να γίνει συνέδριο χωρίς εργοδότες και νόθους αντιπροσώπους μέσα στις οργανώσεις των εργαζομένων. Η διεκδίκησή τους είναι δίκαιη, απόλυτα ορθή. Πάνω σε αυτό πρέπει να πάρουν θέση όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Έχουν θέση οι εργοδότες μέσα στις οργανώσεις των εργαζομένων; Σκοπός τους ήταν να γίνει συνέδριο με αποκλεισμένους τους πραγματικούς αντιπροσώπους και να νομιμοποιήσουν την νοθεία και τους εργοδότες ως αντιπροσώπους των εργατών. Οι ομοσπονδίες και τα εργατικά κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ επέμεναν να συνεδριάσει η Διοίκηση της ΓΣΕΕ και να εφαρμοστεί η γνωστή καταστατική δημοκρατική διαδικασία νομιμοποίησης των αντιπροσώπων».

Τελικά θα γίνει το συνέδριο της ΓΣΕΕ;

«Το συνέδριο πρέπει να γίνει και να είναι εργατικό συνέδριο, να συζητήσει για τα προβλήματα των εργαζομένων. Η προσπάθεια για να σπάσει το απόστημα δεν αφορά μόνο τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, αλλά όλους τους εργαζόμενους. Αυτό αποκαλύφτηκε και στην Καλαμάτα όπου η πλειοψηφία των νόμιμων αντιπροσώπων, ανεξάρτητα σε ποια παράταξη ανήκαν, στήριξαν τις θέσεις των αντιπροσώπων του ΠΑΜΕ. Αυτό ήταν και μια από τις αιτίες που δεν επιχείρησε η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ να ξεκινήσει το συνέδριο».

Συμμερίζεστε τον φόβο κάποιων για τυχόν άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων στον δήμο Αθηναίων;

«Κάποιοι χρησιμοποιούν το φόβο για άνοδο της ακροδεξιάς στην Αθήνα για ψηφοθηρικούς σκοπούς και για τους εκλογικούς τους στόχους. Η θέληση αντίστασης στους υπόδικους ναζιστές της ΧΑ και στον βουλευτή Αττικής Κασιδιάρη έχει ψηφοδέλτιο για να εκφραστεί στο δήμο της Αθήνας και στην περιφέρεια Αττικής. Είναι το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης. Την απάντηση στο μαύρο του ρατσισμού και της πατριδοκαπηλείας στα θρασύδειλα σκυλιά του συστήματος τη δίνει το κόκκινο ψηφοδέλτιο συσπείρωσης και αγώνα».

Τι πιστεύετε ότι κρίνεται αυτή την φορά στις εκλογές για τον πρώτο δήμο της χώρας;

«Φιλοδοξούμε να μην κριθεί το μία από τα ίδια. Διαφορετικά πρόσωπα στους ίδιους ρόλους. Υποψήφιοι κυβερνητικών κομμάτων με επικοινωνιακές συμβουλές για "ακηδεμόνευτο" προφίλ, "αυτοδιοικητικό" στυλ και εκθέσεις ιδεών για την πόλη που αγαπάμε. Πόσες φορές θα βρεθούν οι Αθηναίοι στο ίδιο έργο θεατές; Το πραγματικό δίλημμα είναι αν θα έχουμε δήμους που θα υπηρετούν τις κυβερνητικές πολιτικές, τα συμφέροντα επιχειρηματιών - εργολάβων - ξενοδόχων ή αγωνιστές που μαζί με το λαό δίνουν καθημερινές μάχες κόντρα στα συμφέροντα, βελτιώνοντας μία δύσκολη καθημερινότητα μαζί με τους χιλιάδες εργαζομένους του».