Συνέντευξη του Ν. Σοφιανού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τις εκλογές της 7ης Ιούλη

2019-06-17

Συνέντευξη, στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Γιώργο Μηλιώνη, για τις εκλογές της 7ης Ιούλη, παραχώρησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής στην Α' Εκλογική Περιφέρεια Αττικής.

«ΕΡ: Ποιο είναι το δίλημμα των εκλογών της 7ης Ιούλη;

Απ.: Οι πρόσφατες εκλογές διαμόρφωσαν ένα νέο πολιτικό συσχετισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέπλυνε με την πολιτική του τη ΝΔ, διαμορφώνοντας ένα ρεύμα εναλλαγής που θα πατήσει στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις, που η κυβέρνησή του ψήφισε. Ο νέος διπολισμός και τα πρόθυμα κόμματα-μπαλαντέρ, κυρίως το ΚΙΝΑΛ, έχουν κοινές προγραμματικές θέσεις, που άλλωστε βασίζονται στα μνημόνια που διαδοχικά ψήφισαν. Το δίλημμα για τον κόσμο που αγωνίστηκε ενάντια σε μέτρα και πολιτικές και των τριών κομμάτων αυτά τα χρόνια, είναι απέναντι στη νέα κυβέρνηση, πόσο δυνατή θα είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να την πολεμήσει στη Βουλή και στους δρόμους του αγώνα. Το δίλημμα για τον κόσμο που νοιώθει αριστερός - προοδευτικός δεν μπορεί να είναι αν η ψαλίδα ανάμεσα σε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εννιά, ή εφτά μονάδες, αλλά την επόμενη μέρα να υπάρχει δυνατό ΚΚΕ απέναντί τους. Το ΚΚΕ απέδειξε στα δύσκολα ότι είναι η δύναμη που θέλει και μπορεί να εμπνεύσει λαϊκές δυνάμεις στο δύσκολο δρόμο του αγώνα, απέναντι σε μια συντηρητικοποίηση που ενισχύεται μέσα στον κόσμο, που οφείλεται και στο "βρώμισμα" που έκανε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε αξίες και ιδανικά, που τα μεταχειρίστηκε σαν πλυντήριο για την αντιλαϊκή - μνημονιακή πολιτική του.

ΕΡ: Βάσει των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων, τι εκτιμάτε ότι θα βαρύνει περισσότερο στη λαϊκή ψήφο;

Απ.: Το κρίσιμο ερώτημα είναι το τι πρέπει να βαρύνει στο λαϊκό κόσμο και να καθορίσει την ψήφο του στις 7 Ιούλη, ιδιαίτερα τους δεκάδες χιλιάδες που επέλεξαν το ΚΚΕ μόνο στην κάλπη των περιφερειακών ή δημοτικών εκλογών, ή βρίσκονται κοντά στο ΚΚΕ και δεν πήγαν να ψηφίσουν. Να σκεφτούν, λοιπόν, ότι ο Πάιατ μόλις πριν λίγες μέρες δήλωσε ότι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ θα ενισχυθούν. Να σκεφτούν ότι η Κομισιόν δήλωσε ότι το Σεπτέμβρη έρχεται νέα αξιολόγηση πάνω στα συμφωνηθέντα με τη σημερινή, αλλά και την αυριανή κυβέρνηση. Απέναντι λοιπόν στη νέα κυβέρνηση της εποπτείας, των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, την σφιχταγκαλιασμένη κυβέρνηση με το ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αυτός ειδικά ο κόσμος που προανέφερα, ψηλώνει το μπόι των διεκδικήσεών του ψηφίζοντας ΚΚΕ, δημιουργώντας τη δική του δυναμική για την επόμενη μέρα.

ΕΡ: Με τι πρόγραμμα αντιπαρατίθεται το ΚΚΕ στον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, αλλά και στα άλλα κόμματα;

Απ.: Το ΚΚΕ με το πρόγραμμά του αντιπάλεψε τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, με πυρήνα είτε τη ΝΔ, είτε τον ΣΥΡΙΖΑ, οργάνωσε και στήριξε τις διεκδικήσεις των μισθωτών, των επαγγελματιών, των αγροτών, των μαθητών και φοιτητών, των ατόμων με αναπηρία. Είναι ο πραγματικός αντίπαλος του σημερινού δρόμου των μονοπωλίων, της EE, του NATO, που υπηρετούν τα άλλα κόμματα, ανεξάρτητα από τις όποιες επιμέρους διαφορές τους. Είναι το κόμμα που στέκεται και θα σταθεί δίπλα στον άνεργο, στον απολυμένο, στο βιοπαλαιστή, στον επαγγελματία, στον επιστήμονα, στον αγρότη, στη νεολαία, στο συνταξιούχο, σε εκείνους που βρίσκονται υπό την απειλή των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.

Είναι εκείνο που αποτέλεσε πραγματική, μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση παντού. Καταθέτει προτάσεις για την πραγματική ανακούφιση των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των νέων, των γυναικών, των συνταξιούχων. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με τη δύναμη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, την Κοινωνική Συμμαχία, θα διεκδικούμε απέναντι στην αυριανή κυβέρνηση όλους τους στόχους και τα αιτήματα που ανακόπτουν την ορμητική επίθεση του κεφαλαίου, που στηρίζουν το λεηλατημένο εισόδημα, που δίνουν ανάσες στη δύσκολη καθημερινότητα της λαϊκής οικογένειας. Αποδείξαμε αυτά τα χρόνια και παρά τον αρνητικό συσχετισμό, ότι το ΚΚΕ ξέρει και μπορεί να μάχεται, να παλεύει όχι μόνο για να πάρουμε πίσω όλα όσα χάσαμε, αλλά και για να έχουν όλοι και όλες εργασία ικανή να εξασφαλίσει ζωή με ικανοποίηση των αναγκών, με σύγχρονα δικαιώματα, με ελεύθερο χρόνο. Παλεύει για την οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, όπου ο εργαζόμενος δεν θα είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης, αλλά θα έχει καθοριστικό, κυρίαρχο ρόλο στην οργάνωση της παραγωγής, στην κατανομή του πλούτου, ώστε να ανεβαίνει συνολικά η ποιότητα ζωής για όλους και όλες.

ΕΡ: Σε κάθε εκλογική μάχη σημειώνεται μετακίνηση ψηφοφόρων με διάφορα χαρακτηριστικά. Από την επαφή σας με τον κόσμο, ποιο είναι το κύριο χαρακτηριστικό, αλλά και η προσδοκία όσων συμπορεύονται με το ΚΚΕ;

Απ.: Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι νιώθουν αριστεροί, προοδευτικοί, δημοκράτες και δεν ξέχασαν, δεν αλλοίωσαν, μαζί με την τετράχρονη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τις αξίες και τα ιδανικά τους, τους στόχους και τις ελπίδες τους, δεν τα κατέθεσαν όλα αυτά στο σύστημα της κάθε είδους βαρβαρότητας, της εκμετάλλευσης, στα επιτελεία της EE και του NATO. Αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν πως οι έννοιες "αριστερά", "πρόοδος", "δημοκρατία" είναι έννοιες ταυτισμένες με τον ανυποχώρητο ταξικό αγώνα, για να βελτιώσουμε τη ζωή μας, με υψηλά ιδανικά και αξίες για την πρόοδο της κοινωνίας, με την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και όχι για να γυρίσουμε πίσω στο μεσαίωνα. Είναι ταυτόχρονα και έννοιες ασυμβίβαστες με την εξαπάτηση, την κοροϊδία, το ψέμα, την αλαζονεία, το νεποτισμό.

Απευθυνόμαστε σε όσους προβληματίζονται να ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, υπό το φόβο της επανόδου της ΝΔ. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήρθε να επιβεβαιώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη διακυβέρνηση και τις συμμαχίες του, όχι μόνο δεν "ξεμπέρδεψε με το παλιό", αλλά το "ξέπλυνε" και το ανάστησε, του έδωσε τη δυνατότητα να εμφανίζεται δικαιωμένο, αφού και αυτός κινήθηκε στα αντιλαϊκά χνάρια των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, είναι αποτέλεσμα της ενιαίας στρατηγικής τους. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι μπορεί να υπάρξει συγκυβέρνηση με τη Δεξιά, "εάν το απαιτήσουν οι συνθήκες"...

Υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει να πάει καλά το ΚΚΕ, το θέμα είναι αυτή η θέληση να γίνει και πράξη, με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, για να μπορεί η πλειοψηφία του λαού μας να χαμογελά το βράδυ των εκλογών».