Νίκος Σοφιανός: Το κόκκινο ψηφοδέλτιο απέναντι στο "μία από τα ίδια"

2019-05-05

Συνέντευξη του Νίκου Σοφιανού στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής" και το δημοσιογράφο Αντώνη Γκιόκα


Γιατί κύριε Σοφιανέ να επιλέξει κάποιος πολίτης να ψηφίσει έναν κομμουνιστή υποψήφιο δήμαρχο;

«Γιατί και στο δήμο, το δίλημμα είναι εάν θα στηριχθεί η πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ που μαζί ψήφισαν και υλοποίησαν όλα αυτά τα μέτρα που έχουν γονατίσει την πλειοψηφία του λαού μας ή θα εκφραστεί η αντίθεση του λαού ψηφίζοντας το ΚΚΕ και τους υποψήφιούς του στο δήμο και στην περιφέρεια. Άλλωστε οι δήμοι υλοποίησαν την πολιτική των μνημονίων μεγαλώνοντας τη δημοτική φορολογία, γενικεύοντας την ανταποδοτικότητα, δηλαδή την επιπλέον πληρωμή για υπηρεσίες που προσφέρουν οι δήμοι, διεύρυναν την ιδιωτικοποίηση στις δημοτικές υπηρεσίες, στήριξαν επιχειρηματικά συμφέροντα, εργολάβους και εταιρείες - ΜΚΟ.

Αυτή την πολιτική θα συνεχίσουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ. Απέναντι στο «μία από τα ίδια» στο δήμο της Αθήνας, τη διαφορά μπορεί να κάνει το κόκκινο ψηφοδέλτιο. Γιατί από θέσεις αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση και την ΕΕ μπορεί να ανακοπεί μια πορεία συρρίκνωσης λειτουργιών του δήμου σε όφελος της λαϊκής πλειοψηφίας, κάτι που κάναμε πράξη στους δήμους που διοικούν ήδη οι κομμουνιστές, με καθημερινούς αγώνες και πρωτοβουλίες».

Υπάρχουν, δηλαδή, περιθώρια έτσι ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να συμβάλει στην ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων σε πρακτικό επίπεδο;

«Μπορούν άμεσα να μειωθούν δραστικά τα δημοτικά τέλη κατά 30% στην κατοικία και την επαγγελματική στέγη των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών της Αθήνας. Μπορεί να γίνει συμβολικό το αντίτιμο για τη χρήση των υπηρεσιών του δήμου στις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Να στηριχθούν οι επαγγελματίες στην εστίαση, με μείωση των τελών για χρήση δημόσιου χώρου, να καταργηθεί το σύστημα ζωνών ελεγχόμενης στάθμευσης που λειτουργεί σαν επιπλέον χαράτσι για τη χρήση του δημόσιου δρόμου. Να παγώσουν οι πλειστηριασμοί και οι δεσμεύσεις λογαριασμών για μικροχρέη στο δήμο.

Όλα αυτά μπορούν να γίνουν αν δεν σκορπούν εκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα που δεν αφήνουν καμία υποδομή στην πόλη, αν ο δήμος προσανατολίσει τις υπηρεσίες του για να εισπράξει όλα όσα χρωστούν και δεν αποδίδουν οι επιχειρηματίες στο χώρο του τουρισμού και της διαφήμισης, αν διεκδικήσει τη φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αν στο κέντρο της φορολογικής του πολιτικής είναι να δώσει "ανάσα" στους πολλούς που δεν έχουν, παίρνοντας από τους λίγους που έχουν πολλά».

Εκτός από τα οικονομικά, αυτά δηλαδή που φαίνονται στη τσέπη του καθενός, πως μπορούν οι υπηρεσίες του δήμου να διευκολύνουν την καθημερινότητα των Αθηναίων;

«Στηρίζοντας τους χιλιάδες εργαζόμενους του δήμου. Διεκδικώντας να σταματήσει το αίσχος της εργασίας με ημερομηνία λήξης χιλιάδων συμβασιούχων. Μπορείς να προσανατολίσεις τις υπηρεσίες του στην άμεση αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων που χρονίζουν, όπως η συντήρηση των σχολείων, η επέκταση του δικτύου των παιδικών σταθμών, η διεύρυνση και η φροντίδα των χώρων πρασίνου και αναψυχής με δεκάδες σημειακές παρεμβάσεις, ο καθαρισμός μεγάλου αριθμού οικοπέδων, ακόμα και ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων, η βελτίωση της αποκομιδής των απορριμάτων και του οδοκαθαρισμού. Οι υπηρεσίες του δήμου μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές λαϊκές ανάγκες. Χρειάζεται όμως να συγκρουστούμε με την πολιτική που παραδίδει κομμάτι - κομμάτι δημοτικές υποδομές και υπηρεσίες στους ιδιώτες. Αυτό επείγει ειδικά στον ηλεκτροφωτισμό, στην αποκατάσταση των οδοστρωμάτων, στην ανακατασκευή των παιδικών χαρών και στις κοινωνικές δομές του δήμου που έχουν εκχωρήσει λειτουργίες σε εταιρίες - ΜΚΟ».

Αρκετοί από τους συνυποψηφίους σας προτάσσουν το ζήτημα της εγκληματικότητας. Εστιάζουν, για την ακρίβεια, στα Εξάρχεια. Υπάρχει «άβατο» στη συγκεκριμένη γειτονιά;

«Η αντιμετώπιση πιεστικών προβλημάτων από τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος σε γειτονίες της Αθήνας, όπως τα Εξάρχεια, είναι δουλειά της αστυνομίας. Η φροντίδα του δήμου σε αυτές τις περιοχές είναι να εξασφαλίζει τη λειτουργία όλων των υπηρεσιών του. Στο «άβατο των Εξαρχείων», όπως το χαρακτηρίζουν, πρόσφατα οι σύλλογοι γονέων από τα σχολικά συγκροτήματα της Κωλέττη και του λόφου Στρέφη απαιτούσαν από το δήμο να αντιμετωπίσει προβλήματα στην υποδομή και στη λειτουργία των σχολείων που χρονίζουν. Στηρίξαμε στο δημοτικό συμβούλιο τα αιτήματα κατοίκων και επαγγελματιών των Εξαρχείων που μπορούν από την μεριά του δήμου να δώσουν μια ανάσα στην πιεσμένη καθημερινότητά τους. Είμαστε αντίθετοι στο καθεστώς των καταλήψεων των δήθεν αλληλέγγυων και των ΜΚΟ και στο στημένο παιχνίδι ΜΑΤ - κουκουλοφόρων».

Ένα ακόμα θέμα που απασχολεί την πρωτεύουσα, είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Συμφωνείται με την προώθηση των κλειστών κέντρων χρήσης;

«Είμαστε το μόνο κόμμα και η μόνη παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο που παλεύουν ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Είμαστε αντίθετοι στο κλίμα ανοχής απέναντι στους εμπόρους και τις πιάτσες και στην προσπάθεια νομιμοποίησής τους με τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών (ΧΕΧ). Η αντίθεση δεκάδων πολιτιστικών συλλόγων και συλλόγων γονέων στους ΧΕΧ δείχνει ότι δεν θα περάσει η προσπάθεια που στηρίζεται από τους υποψήφιους των άλλων κομμάτων να φτιάξουν στις γειτονιές της Αθήνας χώρους εποπτείας "αργού θανάτου". Η πολιτική μείωσης της βλάβης που υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κυβερνήσεις έχει αποτύχει. Διεκδικούμε μαζί με το ΚΕΘΕΑ, το 18 ΑΝΩ, τις θεραπευτικές κοινότητες, τα Κέντρα Πρόληψης του δήμου, ένα σύνολο δράσεων που δίνει βάρος στην πρόληψη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, που στηρίζει τους χρήστες στοχεύοντας στην απεξάρτησή τους, που στηρίζει την κοινωνική επανένταξη τους».